10 activiteiten die je kunt ondernemen bij dementie

Terug naar overzicht

Wat voor activiteiten kun je ondernemen met senioren met dementie tijdens de coronacrisis? Als specialist op het gebied van dementie delen we vanuit Home Instead Thuisservice graag 10 activiteiten die je kunnen helpen als familielid, mantelzorger of CAREGiver.

Binnen activiteiten

1. Samen knutselen voor het seizoen of een feestdag
Voor senioren met dementie zijn traditionele momenten extra bijzonder. Sommige senioren kunnen zich nog dingen herinneren van de vroege jeugd. Een mooie kans om deze momenten aan te grijpen. Maak samen een raamschildering, knutsel een mooie krans of maak een vogelhuisje.

2. Ochtendgymnastiek
Juist in deze periode krijgen veel senioren te weinig beweging. Kun je niet makkelijk de deur uit? Ga dan binnen aan de slag. Ga samen ochtendgymnastieken en kom in beweging. Uiteraard is het belangrijk om hierbij rekening te houden met wat iemand nog wel kan. Is staan lastig? Probeer stoeloefeningen te doen.Wist je dat de beweegfunctie van Memory Lane hier uitkomst bij zou kunnen bieden? Via de tablet kun je samen met de senior gemakkelijk filmpjes bekijken en uitvoeren.

3. Maak een tekening voor een ander familielid
Hoe leuk is het om iemand anders een hart onder de riem te steken in deze periode? Maak samen een mooie tekening of een kaart voor een ander. Indien mogelijk kun je de tekening ook samen op de bus doen. En… misschien krijgen jullie volgende week wel een mooie tekening of kaart terug!

4. Samen oude liedjes zingen
Muziek kan een wonderbaarlijke uitwerking hebben op mensen met dementie. Zelfs wanneer je geliefde niet meer goed kan praten, lukt het soms toch om een lied van vroeger foutloos mee te zingen.

5. Kleien
Creativiteit kan helpen om iemand met dementie op een positieve manier te prikkelen. Neem klei mee en ga samen aan de slag. Maak samen een mooie pot, een bakje of laat je fantasie de vrije loop!

Buiten activiteiten

1. Wandel naar een familielid
Wanneer de situatie het toelaat kun je samen naar een familielid of bekende wandelen. Op bezoek gaan kan lastig zijn maar even zwaaien door het raam kan ook!

2. Leg een moestuintje aan
Zoek samen zaadjes uit en maak een moestuintje. Leuk om aan te leggen, maar nog leuker om samen het moestuintje te zien groeien. Bij een volgend bezoek biedt het direct een mooie opening tot gesprek.

3. Onkruid wieden
Misschien denk je er niet direct aan maar ook nuttige activiteiten kun je ombuigen naar een gezamenlijke activiteit. Samen onkruid wieden, de stoep vegen of de tuin harken is niet alleen gezellig maar het levert ook nog een mooi resultaat op. Is er geen tuin maar wel een balkon? Vul een emmer met water en een beetje zeep en geef het balkon samen een opfrisbeurt!

4. Bezoek een bekende plek
Senioren met dementie hebben behoefte aan structuur. Juist in een periode van onzekerheid is het belangrijk om te laten zien wat er nog wel ‘gewoon’ doorgaat. Ga samen naar de eendjes kijken of maak een blokje om door de buurt.

5. Kies vaker voor het tuin of het balkon
Naar een openbare gelegenheid voor een kop thee of een ijsje kan risico’s met zich meebrengen in verband met de huidige omstandigheden. Je kunt er ook voor kiezen om het restaurant naar de tuin of het balkon te halen. Een kop thee in het zonnetje kan ook prima in de tuin of op het balkon.