5 tips voor wanneer je kerst viert met een geliefde met dementie

Terug naar overzicht

Het mooiste cadeau ligt niet onder de boom… Het zijn de herinneringen die je met elkaar maakt!

We delen graag 5 tips die je eenvoudig kunt toepassen wanneer je kerst viert met een geliefde met dementie. Als partner van Alzheimer Nederland delen we graag meer informatie over hoe om te gaan met dementie. Deze voorbeelden en tips kunnen je op ideeën brengen. Want juist een traditioneel familiefeest als kerstmis biedt mooie kansen om als familie op in te haken. Ook al moeten we deze kerst opnieuw met elkaar doorbrengen in een kleiner gezelschap of op afstand: wie weet zit er een mooie tip tussen waardoor jullie herinnering een gouden randje krijgt. 

1. Wees open over dementie

Om de hele familie te kunnen betrekken is het belangrijk om uitleg te geven over dementie. Voor kinderen is het soms lastig te begrijpen dat een (groot)ouder dementie heeft.Toch is het belangrijk dat kinderen, hoe jong ze ook zijn, begrijpen wat er aan de hand is.
Voor een klein kind is het waarschijnlijk voldoende om te vertellen dat oma anders doet door een ziekte in haar hoofd en dat ze hier niks aan kan doen. Oudere kinderen kunnen het juist interessant vinden om hier dieper op in te gaan. Leg bijvoorbeeld aan de hand van een video uit wat er in de hersenen gebeurt. Door uit te leggen wat er aan de hand is zal het kind meer begrip hebben en ook begrijpen dat de naaste met dementie hier niets aan kan doen. In deze videovan Willem Wever wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat er gebeurt in de hersenen bij dementie.

Een video van Alzheimer Nederland

2. Inspelen op tradities

Hoe vierden opa of oma vroeger kerst? Deden ze dat net als jullie dat vandaag doen? Misschien zijn er bepaalde rituelen of tradities die al jaren worden voortgezet. 

Klets erover met elkaar en probeer ook de senior met dementie daar op een subtiele manier bij te betrekken. Soms kan het iets heel kleins zijn wat een prikkeling geeft tot een mooi gesprek.

3. Maak gebruik van de kracht van muziek

Muziek kan een gevoel oproepen en je even terug brengen in de tijd. Je kunt samen liedjes zingen of denk bijvoorbeeld om eens muziek aan te zetten van Frank Sinatra, Dean Martin, Elvis Presley of Bing Crosby. Misschien is het niet direct jouw eerste keuze maar het is zeker het proberen waard. Even dat moment van herkenning kan zo waardevol zijn! 

4. Las een rustmoment in

Probeer de juiste balans te vinden. Voor senioren met dementie kan het fijn zijn om ‘s middags even te rusten. Wanneer jullie bijvoorbeeld een middagactiviteit doen kan dat voor de senior net te veel zijn. Probeer dit met elkaar te bespreken. Soms is het aanbieden van verschillende mogelijkheden al voldoende. 

5. Speel een spel

Opvallend is dat senioren met dementie soms specifieke spellen graag spelen. Misschien weet je van je naaste wat hij of zij graag speelt probeer hier dan op in te haken. Bekende spellen zijn bijvoorbeeld kaartspellen, rummikub of sjoelen. Belangrijk is om de lat niet te hoog te leggen dat kan leiden tot frustratie. Een optie kan ook zijn door bijvoorbeeld te spelen in teams.