Zo kun je dementie herkennen

Terug naar overzicht

Over twintig jaar is de verwachting dat er 500.000 mensen met een vorm van dementie zullen zijn in Nederland. Als partner van Alzheimer Nederland realiseren we ons hoe hard het nodig is om onze maatschappij hier op voor te bereiden. Een verwarde dame in de supermarkt of een oudere man die zonder te betalen wegloopt. Wees niet direct boos of ongeduldig. Het kunnen ook signalen van dementie zijn. Benieuwd wat deze eerste signalen zijn? We delen er graag een aantal met je. Wanneer je de signalen van dementie bij senioren herkent en weet op welke manier je kunt helpen en reageren, maakt dat de samenleving dementievriendelijker. 

1. Geheugenverlies

Iedereen vergeet wel eens iets. Dat hoeft niet direct iets verontrustends te zijn. Er is een groot verschil tussen vergeetachtigheid en geheugenverlies. Vergeetachtigheid is een algemene ouderdomsklacht. Wanneer oma even niet op de naam kan komen van haar kleinkind hoeft dit niet direct te betekenen dat zij dementie heeft. Zeker niet wanneer oma de 90 gepasseerd is en ze direct de naam herkent als je haar helpt.

Geheugenverlies is anders. Het wordt steeds lastiger om het normale leven zelf voort te zetten. Je naaste verliest in haar geheugen in eerste instantie vooral nieuwe informatie zoals recente gebeurtenissen.

2. Dagelijkse bezigheden kosten meer moeite

Koken, de hond uitlaten of even naar de supermarkt wordt steeds lastiger. Iemand raakt steeds de weg kwijt in een vertrouwde omgeving of het lukt niet meer om een eenvoudige maaltijd zelfstandig te koken. Wanneer vanzelfsprekende activiteiten veel meer moeite kosten kan dit een signaal zijn van beginnende dementie.

3. Verwardheid

Hoe laat is het? Welke dag is het vandaag? Is je dochter nog geweest deze week? Wanneer je naaste niet meer weet welke datum, dag of seizoen het is kan dit wijzen op dementie. Ook klokkijken wordt voor iemand met dementie vaak lastiger.

4. Spullen kwijtraken

De hondenriem in de magnetron of een tandenborstel in de koelkast. Signalen dat iemand niet meer weet wat op welke plek hoort te liggen. Met als gevolg dat spullen continu kwijtgeraakt worden.

5. Visuele problemen

Iemand met dementie kan moeite krijgen om kleuren te onderscheiden, met lezen of om zichzelf te herkennen in de spiegel.

Merk jij dat een naaste steeds vaker signalen zoals bovenstaande vertoont. Valt het je op dat het gedrag steeds meer begint te veranderen en vraag je je af of dit een vorm van dementie kan zijn of iets anders? Maak dan een afspraak met de huisarts.

Samen Dementievriendelijk

Samen gaan we voor een dementie vriendelijkere omgeving! Vraag jij je af hoe je kunt reageren op iemand met dementie om degene te helpen? Volg hier de gratis training van Samendementievriendelijk.nl. Een initiatief van Alzheimer Nederland