Geloof in jezelf als medewerker in de zorg!

Terug naar overzicht

De coronacrisis raakt ons allemaal en is een ingrijpende periode. Deze situatie vraagt veel creativiteit en flexibiliteit van zowel Home Instead Thuisservices als organisatie, als van alle medewerkers. Veel organiseren we op een andere wijze dan we eerder gewend waren om onze klanten de ondersteuning te kunnen blijven geven, die zij gewend zijn van ons.

Een andere aanpak vergt ook de nodige energie. We volgen een ander ritme en moeten nog bewuster nadenken over onze handelingen. We zien dat de gevolgen niet alleen op een praktische wijze uitdagend zijn, emotioneel zijn de gevolgen ook groot, voor onze senioren maar zeker ook voor het Supportteam en de CAREGivers.

Het verschil kunnen maken in de thuissituatie van senioren en hun mantelzorgers, onder deze omstandigheden is heel dankbaar werk, maar kan ook stress en onzekerheid opleveren. De passie voor het zorgen voor een ander krijgt soms te veel de overhand, waardoor je als medewerker in de zorg jezelf even kunt vergeten.

“Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je het beste van jezelf geven.”

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; naast de zorg voor klanten is het misschien nog wel belangrijker om zowel fysiek als mentaal goed voor jezelf te blijven zorgen. Stop je gevoelens niet weg maar deel ze met collega’s, het Supportteam of je leidinggevende. Het is een begrijpelijke reactie op een uitzonderlijke situatie waar we samen in beland zijn.

Eerder deelden we drie tipsvoor jou, je collega’s en alle andere betrokkenen. Deze werden met open armen ontvangen. Vandaag delen we graag de volgende 3 tips met jullie, onze zorghelden!

4. Beperk de informatiestroom tot betrouwbare bronnen

Het coronavirus houdt ons in de greep, letterlijk en figuurlijk. Soms lijkt het wel of je niets anders leest, ziet of hoort dan informatie over Corona.. Kies een vast moment per dag waarop je even de tijd neemt om de ontwikkelingen te lezen via ManualMaster of betrouwbare landelijke nieuwsbronnen zoals het RIVM. Na een kwartiertje ben je waarschijnlijk al grotendeels op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen. Probeer jezelf daarnaast ook de rust te gunnen om je even bewust ‘los te koppelen’ van alle ontwikkelingen rondom Corona. Heb je ideeën nodig voor genoeg afleiding in de vrije tijd? Zie ook tip 1!


5. Deel je ervaringen met andere CAREGivers en Supportteammedewerkers

Je hoeft en kunt het niet altijd alleen doen, dus verwacht dit ook niet van jezelf. Jouw collega’s staan vaak voor dezelfde uitdaging en komen ook in onverwachte situaties terecht. Door deze ervaringen met elkaar te delen, kom je samen tot bepaalde inzichten en kun je samen sparren over hoe je de maatregelen van het RIVM het beste kunt nastreven op een manier die voor de klant en jezelf toegankelijk is.

Ondanks dat onze CAREGiver- & Supportteam-bijeenkomsten nu offline niet doorgaan is het wel mogelijk om online met elkaar in contact te blijven. Help elkaar waar het kan, deel ingrijpende gebeurtenissen en hou elkaar goed in de gaten. De steun van collega’s helpt bij de begrijpelijke onzekerheid en angst. Sommigen zeggen ook wel eens: “Wil je snelheid maken, doe het alleen. Wil je verder komen, doe het samen.”

6. Adviezen en inzichten van ervaringsdeskundigen en professionals

Met de steeds veranderende maatregelen kan het een uitdaging zijn om precies te weten wat je wel en niet kan doen, adviezen en inzichten van ervaringsdeskundigen en professionals kunnen je wel helpen om een beter beeld te krijgen.

Zo heeft het ministerie van Defensie een gratis webinar gepubliceerd over de mentale zorg voor zorgprofessionals tijdens COVID-19, waarbij zij ingaan op verschillende vraagstukken zoals: ‘Hoe vergroot je je mentale veerkracht?’ Of ‘wat voor effect heeft overbelasting op je stressniveau en hoe kun je dit onder controle krijgen en houden?’

Handige tip; je kunt in de hoofdstukken direct doorklikken naar het gewenste onderwerp indien je niet het hele webinar wilt bekijken. Met name de hoofdstukken veerkracht, verwerking en steun en opvang vinden wij als Home Instead interessant.