Zo vier je samen de lente!

Terug naar overzicht

De zon staat vandaag precies loodrecht op de evenaar en dat betekent dat de lente begint! Tijd om te genieten van het steeds warmer wordende zonnetje, bloemen, aardbeien en al het andere moois dat de lente met zich meebrengt.

De lente is waardevoller dan je misschien zult denken, zeker voor senioren en mensen met dementie. De karakteristieke verschijnselen van de seizoenen bieden opening voor herkenning, houvast en plezier.

Benieuwd hoe je de lente onder de aandacht kunt brengen? Met deze 3 activiteiten kun je de vrolijke herinneringen die bij de lente horen onder de aandacht brengen.


1. Zoek de lentezon op
Zoek het lentezonnetje op. In deze periode kun je er ook voor kiezen om het raam open te zetten of te genieten in eigen tuin. Geniet van de fluitende vogeltjes of eet het allereerste ijsje van het jaar!


2. Maak gebruik van de kracht van muziek
Zing samen lente gerelateerde liedjes. Denk bijvoorbeeld aan ‘Tulpen uit Amsterdam’ van Herman Emmink of ‘Het is altijd lente’ van Peter de Koning. Al zingend haal je samen de lente in huis.

3. Breng de natuur in huis
Zet eens een mooie bos met tulpen, katjes of hyacinten op tafel. Wist je dat geuren zoals de geur van bloemen ook opening geven tot het ophalen van herinneringen? Geuren hebben het vermogen om ons geheugen op te frissen en om ons gebeurtenissen, personen en bijvoorbeeld gerechten van vroeger weer te binnen te laten schieten.