3 tips om de overgang naar de zomertijd zo klein mogelijk te maken!

Terug naar overzicht

Vanuit Home Instead Thuisservice zien we dat het verschuiven van de klok voor senioren een veel grotere impact heeft. De biologische klok raakt van slag en de vaste elementen van de dag kloppen voor het gevoel niet meer met het licht buiten.

Zeker voor senioren met dementie kan deze verandering heel onlogisch en verwarrend zijn. Wil je de overgang naar de zomertijd zo klein mogelijk maken voor jezelf of voor iemand anders?

We delen graag 3 tips met je!

1. Laat het lichaam rustig wennen aan de zomertijd
Sta niet direct een uur eerder op maar neem er de tijd voor. Verplaats de wekker over 6 dagen bijvoorbeeld elke dag 10 minuten. Dat is al een stuk minder ingrijpend dan in één keer een uur. Is het lastig om ’s avonds op tijd naar bed te gaan? Sluit de gordijnen wat eerder, dim kunstmatig licht en zet eventueel rustgevende muziek op zodat de overgang naar de nacht soepel verloopt. Licht remt de aanmaak van melatonine en stimuleert de productie van ‘waakhormonen’. Bij het wakker worden is het dus slim om de gordijnen direct open te doen of wanneer het kan naar buiten te gaan voor een zonnige ochtendwandeling.

2. Pas direct alle klokken aan in huis
Het klinkt zo eenvoudig maar in de praktijk worden mensen te vaak herinnerd aan de wintertijd door klokken die te laat (of soms helemaal niet) worden aangepast. Kleine moeite, groot plezier.

3. Hou vast aan de routine
Structuur en regelmaat brengt rust, zeker bij dementie. Probeer zoveel mogelijk de vaste momenten aan te passen aan de nieuwe tijd zoals: het nuttigen van de maaltijd, bedtijd en het moment van opstaan. Belangrijk hierbij is wel dat je trouw blijft aan de routine.

Vind je het lastig om te bepalen of je de klok vooruit of achteruit moet verzetten? We delen graag een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok vooruit. In het laatste weekend van oktober gaat de klok weer een uur terug. Je wint-er-tijd mee als de wintertijd in gaat, want die dag duurt een uur langer.