Als senioren NEE zeggen

Terug naar overzicht

Zorg jij voor een senior in je omgeving, zoals je vader of moeder? Of maak je je zorgen over de lichamelijke of geestelijke conditie van een familielid? Dan heb je misschien wel gemerkt dat het vaak lastig is om met hen te praten over het ouder worden. Toch moeten senioren in Nederland keuzes maken over verschillende onderwerpen: welke woonwensen zijn er en wat gebeurt er wanneer ze kwetsbaar worden en zelfstandig wonen steeds lastiger? Bij Home Instead Thuisservice zien wij dagelijks in de praktijk dat het voor senioren een grote stap is om te vragen om hulp. Ondersteuning wordt soms zelfs geweigerd, ze willen hun omgeving niet tot last zijn of zijn bang om afhankelijk te worden. Wat kun je doen als senioren NEE zeggen?


Zelfstandig blijven wonen

Vragen om hulp is voor niemand gemakkelijk. Wanneer je al je hele leven lang voor jezelf hebt gezorgd, wordt die drempel steeds groter. Merk je als naaste dat de zelfstandige woonsituatie onhoudbaar of zelfs onveilig wordt? Dan is het tijd om hierover een gesprek aan te gaan, ook wanneer iemand duidelijk NEE zegt tegen hulp van buitenaf. De keuze om wel of niet thuis te blijven wonen is lastig. Het is belangrijk dat zorgverleners, volwassen kinderen of andere familieleden bedacht zijn op signalen dat hun dierbare hulp nodig heeft.

Hulp van buitenaf

Meer dan de helft van de mantelzorgers in ons land is met het mantelzorgen gestart omdat een ouder familielid ondersteuning nodig had bij de alledaagse dingen. Ondanks de aanvankelijke weerstand, is het goed om duidelijk te maken dat je de senior juist wilt ondersteunen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Laat weten dat je de weerstand tegen het inschakelen van hulp begrijpt, maar licht ook toe waarom jij denkt dat het nodig is. Kom je er samen echt niet uit? Dan kan een professional helpen om een beoordeling te maken van de situatie. Soms nemen zij sneller een advies aan van iemand die niet zo dicht bij hen staat. Als de oudere een vorm van dementie heeft, schakel dan meteen professionele hulp in. In discussie gaan werkt alleen maar averechts en kan voor veel stress zorgen.

Zorg voor elkaar

Veel mantelzorgers zien het als vanzelfsprekend dat zij zorgen voor een ouder familielid. Als je zelf voor iemand zorgt, weet je dat mantelzorgen soms zwaar kan zijn. Niet alleen het zorgen zelf, maar ook de communicatie met andere familielieden of het achteruit zien gaan van de geestelijke conditie van een familielid. Bij Home Instead kun je een vrijblijvend oriëntatiegesprek aanvragen. We kijken waar je als mantelzorger tegenaan loopt en ondersteuning bij kunt gebruiken. De wensen en behoeften van de senior zijn hierin belangrijk zodat we de juiste begeleiding kunnen bieden en de CAREGiver aanstellen die het beste past. Kom in contact met een Supportmedewerker bij jou in de buurt.

Download hier de brochure ‘Als senioren NEE zeggen’. Hierin bieden wij gerichte informatie om de signalen te herkennen dat ondersteuning noodzakelijk is en wat je kunt doen bij weerstand.