De kennis vergroten op het gebied van dementie?

Terug naar overzicht

Wist u dat de kans 1 op 5 is dat dementie ook u treft? We komen allemaal in aanraking met dementie. De onwetendheid over het omgaan met dementie is groot en dat terwijl de mogelijkheden eindeloos zijn. Vanuit Home Instead Thuisservice zien we dat weinig bekendheid over dementie kan leiden tot onbegrip en de veranderingen in het gedrag kunnen een behoorlijke uitdaging zijn voor de omgeving.

Alzheimer CARE Programma

Dit moet anders en dat kan ook anders. Home Instead Thuisservice heeft samen met mantelzorgers en wetenschappers het Alzheimer CARE programma ontwikkeld. Onze CAREGivers volgen dit programma en zijn hierdoor specifiek getraind om goed om te kunnen gaan met de individuele behoeften van iemand met dementie. Zij maken aansluiting bij de persoonlijke situatie en gaan samen op zoek naar het levensverhaal.

Op deze manier creëren onze CAREGivers oplossingen thuis waardoor de senior op een liefdevolle en comfortabele manier thuis kan blijven wonen, in de eigen vertrouwde omgeving.

Wilt u zelf uw kennis vergroten als het gaat om de mogelijkheden bij dementie?

We delen graag verschillende technieken om ook u als familie of mantelzorger een steuntje in de rug te geven. De vorige keer deelden we tips hoe u iemand met dementie kan betrekken bij familietradities zoals Sinterklaas. Deze week gaan we in op het bieden van eenvoudige keuzes, bespreken we het belang van de betrokkenheid bij zinvolle bezigheden en vertelt Erik Scherder, hoogleraar Neuropsychologie over het verband tussen dementie en beweging.

1. EENVOUDIGE KEUZES BIEDEN
Het bieden van eenvoudige keuzes geeft de persoon met dementie het gevoel dat hij of zij de situatie de baas is. Als uw familielid met dementie weigert om iets te doen en boos wordt, kunnen eenvoudige keuzes hem of haar mogelijk weer kalmeren en ervoor zorgen dat de situatie weer onder controle is. De vraag “Wil je eieren of muesli voor het ontbijt?” kan beter werken dan gewoon een kom cornflakes klaarzetten.

2. BIJ ZINVOLLE BEZIGHEDEN BETREKKEN
Onderzoek heeft het belang van zinvolle bezigheden aangetoond. Mentale, fysieke en sociale bezigheden kunnen voor een positieve emotionele respons zorgen die stress en angst bij de persoon met dementie vermindert. Deelname aan activiteiten geeft de dementerende persoon voldoening, al is het maar iets eenvoudigs als het beantwoorden van een vraag of een succesvol bezoekje aan de supermarkt.

3. KOM UIT DE STOEL
Zowel voor mantelzorgers, als voor mensen met dementie, blijkt uit de praktijk hoe belangrijk bewegen is.