3 tips om eenzaamheid te doorbreken

Terug naar overzicht

Wist je dat ook jij met een klein gebaar een wereld van verschil kunt maken in het leven van senioren? In de week tegen eenzaamheid en als lid van de Nationale Coalitie tegen eenzaamheid delen we vanuit Home Instead Thuisservice graag 3 tips waar jij direct mee aan de slag kunt! Want alleen samen kunnen we eenzaamheid doorbreken.

1. Stuur een kaartje
Wat de omstandigheden ook zijn, een kaartje kan altijd! Want hoewel een ansichtkaart je misschien doet denken aan de vakantie, een spontaan kaartje uit eigen land kan juist dubbel zo verrassend zijn. Het ontvangen van een kaartje is niet alleen leuk om te lezen, het geeft ook een gevoel van waardering en dat er aan je gedacht wordt.

Ben je dol op schrijven en schrijf je met liefde een kaartje extra? Via het initiatief van Eef de Nooijer kun jij je aanmelden als postmaatje. Als postmaatje kun je eenmalig een kaartje sturen maar het is ook mogelijk om maandelijks aan een vast postmaatje post te sturen.

2. Zorg voor je omgeving
Juist in de eigen omgeving kun je iets betekenen voor een ander. Hoe gaat het eigenlijk met jouw buurvrouw op leeftijd? Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn veel senioren meer aan huis gekluisterd, veel activiteiten gaan niet door en het buurthuis is gesloten. Ook een simpel bezoek aan de supermarkt is een grote uitdaging voor senioren. Juist in deze periode is het daarom nog belangrijker om naar elkaar om te kijken. Bel eens aan en vraag of je ergens mee kunt helpen, uiteraard op gepaste afstand. Wanneer sociaal contact lastig is, kun je er ook voor kiezen om samen even te bellen. Maak een maaltijd klaar en hang deze aan de deur of plant een bloemetje in de tuin.

3. Sluit je aan bij een lokale coalitie
Sinds juli 2020 is Home Instead Thuisservice lid van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Met de Nationale Coalitie hebben we als doel om met elkaar meer maatschappelijke aandacht te creëren voor eenzaamheid onder senioren. De campagne wordt landelijk opgestart, maar krijgt lokaal verdere invulling. Vanuit onze vestigingen in het hele land zoekt Home Instead lokaal de aansluiting bij de initiatieven in gemeenten en lokale coalities. En… wist je dat jij je ook kunt aansluiten bij lokale initiatieven? Klik hier direct door en bekijk het actieprogramma van verschillende gemeenten!

Zo kun jij eenzaamheid herkennen

Hoe eerder eenzaamheid wordt herkend hoe sneller je iets voor iemand kunt betekenen. Eerder deze week deelden we tips om eenzaamheid te herkennen. Klik hier door naar deze blog om de tips te lezen.

Door met elkaar de voornemens om te zetten in daden maken we samen een groot verschil.