Benieuwd wat jij kunt doen om eenzaamheid te doorbreken?

Terug naar overzicht

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker wanneer het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Dat moet en kan ook anders! Als lid van de nationale coalitie tegen eenzaamheid draagt Home Instead Thuisservice bij om het patroon van eenzaamheid te doorbreken. Maar… dit kunnen we niet alleen. We hebben elkaar nodig. Benieuwd hoe jouw hulp van groot belang kan zijn in je eigen omgeving? We geven je graag 3 tips! Een klein gebaar kan het verschil maken. Zeker nu!

1. Nodig een buurtbewoner uit voor een lokale activiteit
Eenzaamheid is overal. Misschien merk je dat een buurtbewoner veel alleen is en wil je graag iets voor hem of haar betekenen? Bekijk welke activiteiten in de omgeving worden georganiseerd en stel voor om eens samen een kijkje te gaan nemen. Dit kan van alles zijn… Het onderhouden van de buurttuin, een gezamenlijke activiteit voor een zorginstelling of een dagje meedraaien in de plaatselijke bibliotheek. Is het in verband met de huidige omstandigheden nog lastig om een verantwoorde activiteit te vinden? Je kunt ook afspreken om samen op afstand een wandeling te maken. Even een frisse neus halen kan zo waardevol zijn!

2. Leg de lat niet te hoog
Heb je weinig tijd of vind je het lastig om een eerste stap te zetten? Houd het toegankelijk voor jezelf door de lat niet te hoog te leggen. Ook een praatje wanneer je elkaar tegenkomt, een telefoontje naar een familielid of het sturen van een ansichtkaart kan de ander al opfleuren. Een klein gebaar kan ook groots zijn in de uitwerking!

3. Sluit je aan bij een lokale coalitie
Wil je (ook) iets betekenen buiten je sociale kring? Dat kan! Meld je aan bij een lokale coalitie!Sinds juli 2020 is Home Instead Thuisservice lid van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Met de Nationale Coalitie hebben we als doel om met elkaar meer maatschappelijke aandacht te creëren voor eenzaamheid onder senioren. De campagne wordt landelijk opgestart, maar krijgt lokaal verdere invulling. Vanuit onze vestigingen in het hele land zoekt Home Instead lokaal de aansluiting bij de initiatieven in gemeenten en lokale coalities. En… wist je dat jij je ook kunt aansluiten bij lokale initiatieven? Klik hier direct door en bekijk het actieprogramma van verschillende gemeenten!

Zo kun jij eenzaamheid herkennen

Hoe eerder eenzaamheid wordt herkend hoe sneller je iets voor iemand kunt betekenen. Eerder deelden we tips om eenzaamheid te herkennen. Klik hier door naar deze blog om de tips te lezen.

Door met elkaar de voornemens om te zetten in daden maken we samen een groot verschil.