De hoedentraditie van Prinsjesdag…

Terug naar overzicht

Het is Prinsjesdag! Ondanks dat alles vanwege de coronamaatregelen anders verloopt dan anders blijven twee dingen altijd hetzelfde. Prinsjesdag vieren we met een hoed op én altijd op de derde dinsdag van september! Weet jij waar deze eerste traditie vandaan komt? We vertellen het je graag!

De eerste vrouw in de politiek

In 1814 vond de eerste ceremonie plaats rond de opening van het parlementaire jaar. De traditie van hoedjes bestond toen nog niet, want er waren nog helemaal geen vrouwen actief in de politiek. In 1917 kwam pas de eerste vrouw in de Tweede Kamer, Suze Groeneweg. Suze was naast onderwijzeres vurig pleitbezorgster van volksonderwijs.

Het begon allemaal bij Erica Terpstra

Het was 1977 toen Erica besloot om een hoed te dragen. Op die bewust dag droegen maar drie vrouwen een hoed: de koningin, iemand van het corps diplomatique en Erica Terpstra.

In die tijd zaten er 21 vrouwen in de Tweede Kamer maar in de Ridderzaal vielen zij helemaal niet op. Volgens Erica was het één grote grijze massa, doodzonde!

“Als je tijdens Prinsjesdag geen hoed draagt wanneer dan wel?”

Erica had haar studie gevolgd in Leiden. In de Leidse academische wereld was het dragen van een hoed bij officiële gelegenheden heel normaal. Om die reden vroeg Erica zich dan ook af: ‘Als je tijdens Prinsjesdag geen hoed draagt, wanneer dan wel?’ Veel vrouwelijke parlementariërs waren het daarmee eens, samen besloten ze de grijze massa op de derde dinsdag van september te doorbreken!

Vroeger werd er nog rekening gehouden met het formaat van de hoed, deze mocht niet groter zijn dan die van de koningin of de prinsessen. Inmiddels worden de meeste hoedenetiquette niet meer opgevolgd maar grijpen veel vrouwelijke politici de hoed aan om een statement te maken!

Sta samen stil bij de tradities van Prinsjesdag

Een dag als Prinsjesdag bestaat uit veel tradities, juist voor senioren is dit een dag van herkenning. Hoe fijn is het om samen mooie herinneringen op te halen? Weet jij bijvoorbeeld hoe Prinsjesdag er 60 jaar geleden uitzag? Veel senioren nog wel! Één ding is zeker… Er waren een stuk minder bijzondere hoeden te zien.