Koningsdag 2021

Terug naar overzicht

Met spanning hebben we afgewacht wat de mogelijkheden tijdens Koningsdag dit jaar zouden zijn. Koningsdag ziet er ook in 2021 anders uit. Net als vorig jaar zullen we de verjaardag van de Koning Willem-Alexander vooral in onze eigen omgeving en online vieren. Dit jaar is het thema ‘saamhorigheid’.


Koningsdag in Eindhoven

De Oranjeverenigingen hebben weer door het hele land activiteiten georganiseerd om deze dag een feestelijk tintje te geven. Want dit is een dag die veel Nederlanders niet ongemerkt voorbij willen laten gaan. De Koning zal met zijn gezin traditiegetrouw een plaats in Nederland bezoeken, dit jaar is dat Eindhoven. Vanuit een studio nemen zij deel aan een speciale online en tv-uitzending waarin Brainport Eindhoven zich presenteert. Iedereen kan vandaag vanaf de bank het bezoek van het koningspaar op televisie bekijken. Bekijk hier het volledige programma. Vorig jaar vierde de Koning met zijn gezin Koningsdag nog thuis op Paleis Huis en Bosch.

Online en offline activiteiten: tips

Oranjeverenigingen door heel Nederland organiseren vandaag allerlei festiviteiten, zowel online als offline. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de Facebookpagina van de lokale Oranjevereniging. Op verschillende plaatsen vindt een digitale bingo plaats. Wat ook leuk is op een dag als vandaag, is om een aantal Koninklijke paleizen online te bezoeken, zoals het Koninklijk Paleis Amsterdam en Koninklijk Paleis het Loo in Apeldoorn.

Koningsdag is een dag waar veel Nederlanders naar uitkijken. We vieren de verjaardag van ons staatshoofd, Koning Willem-Alexander is jarig op 27 april. Het is bovendien een dag vol tradities. Koningsdag leent zich prima voor een oranje outfit en de Nederlandse vlag mag gehesen worden vanaf zonsopgang, om 6.23u. Ook de oranje tompouce wordt door veel mensen in huis gehaald. Op de website van de Oranjebond vind je nog meer leuke ideeën. Om 10.00u wordt op de meeste plekken in ons land het Wilhelmus gespeeld door beiaardiers. Iedere Nederland wordt opgeroepen om thuis, in de voordeur, of op het balkon het volkslied dan uit volle borst mee te zingen.

Nationale Toost

In een speciale uitzending van ‘MAX Koningsdag’ op NPO1 wordt de dag afgesloten met een Nationale Toost. Van 16.15u tot 17.50u wordt vanaf Paleis Soestdijk uitgebreid stilgestaan bij het bezoek van de Koninklijke familie aan Eindhoven. Het hoogtepunt is de toost, die om 16.30u plaatsvindt. We proosten met heel Nederland op de verjaardag van de Koning. Lees hier meer over de Nationale Toost.

Wij wensen iedereen een mooie Koningsdag!