Mantelzorg combineren met werk

Terug naar overzicht

Mantelzorgers verlenen langdurig onbetaalde zorg aan een hulpbehoevende naaste. Dat kan een van de ouders zijn, maar bijvoorbeeld ook de partner, familielid of een buurtgenoot. Als mantelzorger kom je regelmatig voor uitdagingen te staan. Zeker omdat veel mantelzorgers een eigen baan en een gezin combineren met de zorg voor een naaste. De Stichting Werk & Mantelzorg heeft in 2020 onderzoek gedaan naar de combinatie van werk en mantelzorg. Meer dan 1 op de 4 werknemers, in totaal 28%, combineert werken met mantelzorg en dat aantal groeit.

De balans houden

Uit dit onderzoek is gebleken dat veel mantelzorgers het lastig vinden om balans te houden tussen werk en de mantelzorgtaken. Het vraagt om begrip van werkgevers en collega’s. Mantelzorgers hebben bijna twee keer zoveel mentale klachten als hun collega’s en ervaren dat ze vaker onvoldoende tijd hebben voor zichzelf. Daarom is het juist zo belangrijk dat zij in gesprek blijven gaan met de werkgever. Om verzuim te voorkomen, maar ook om te vragen om meer flexibiliteit en te waken voor bijvoorbeeld een burn-out.

Maak mantelzorg bespreekbaar

De Stichting Werk & Mantelzorg ziet graag dat mantelzorg bespreekbaar wordt gemaakt bij werkgevers. Ben je zelf mantelzorger? Neem dan zeker een kijkje op de website van deze stichting. Zij weten hoe lastig het soms kan zijn om de zorgtaken bespreekbaar te maken op de werkvloer en geven handige tips om mantelzorg te combineren met een baan. Ook op de website van Mantelzorg NL, de vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste, vind je veel handige informatie. Deel je zorg is een nieuwe community, bedoeld om mantelzorgers met elkaar in contact te brengen. Hier is het mogelijk om advies te vragen aan mensen die in hetzelfde schuitje zitten.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Wordt het je als mantelzorger te veel? Heb je behoefte aan professionele hulp? Bij Home Instead Thuisservice leveren we thuiszorg aan senioren. Onze zorgmedewerkers noemen we CAREGivers. Wij helpen mensen om gelukkig ouder te worden met aandacht en begrip van een vast gezicht. Het supportteam van Home Instead vertelt je graag wat we voor jou als mantelzorger kunnen betekenen en hoe we samen met jou de ondersteuning kunnen organiseren. Neem vrijblijvend contact op met een vestiging bij je in de buurt.