Weet jij hoe we Moederdag 75 jaar geleden vierden?

Terug naar overzicht

Ruim 75 jaar geleden vierden we zo Moederdag

Moederdag, we vieren het al ruim 90 jaar in Nederland en altijd op de tweede zondag in mei. Weet jij hoe deze dag tot stand is gekomen?

‘General Memorial Day of All Mothers’
Het was Anna Jarvis, een alleenstaande lerares uit Philadelphia die in 1914 is gestart met Moederdag. Anna bewonderde haar moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden.In 1905 overleed Anna’s moeder op de eerste zondag in mei waarop Anna besloot om ieder jaar op de eerste zondag na het overlijden van haar moeder een ‘General Memorial Day of All Mothers’ te organiseren.

Hoe Moederdag een officiële feestdag werd

Anna vond het belangrijk om alle moeders ieder jaar opnieuw te eren. Ze zette alles op alles en in 1914 lukte het haar om van Moederdag een officiële feestdag te maken. Hiermee was officieel de geschiedenis van Moederdag begonnen.

Moederdag in 1925Sinds 1928 is Moederdag een officiële feestdag in Nederland
Sinds 1928 is Moederdag ook een officiële feestdag in Nederland. Met name de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde zag in Moederdag een mooie kans om meer bloemen te kunnen verkopen.

Bloemen geven op Moederdag
Hiermee startte de historie van Moederdag meteen commercieel en dat is nooit meer weggegaan. Het begon met het kopen van traditionele bossen bloemen maar al snel zagen de banketbakkers ook mogelijkheden in deze feestdag. Van Moederdagtaarten tot Moederdagcakes, niets was te gek. Naast het ontvangen van cadeaus werden de moeders ook ontheven van al hun verzorgende taken. En hoewel er vandaag de dag veel veranderd is, blijft het geven van bloemen een terugkerend element op moederdag. Voor Anna stond de Anjer centraal, in Nederland zijn de rozen onze favoriet.

Hoe je vandaag ook stilstaat bij Moederdag. Wij wensen alle moeders, schoonmoeders, pleegmoeders, bonusmoeders en toekomstige moeders een hele fijne Moederdag!