Tips om Pasen te vieren bij dementie

Terug naar overzicht

Pasen vieren bij dementie? We geven jou als mantelzorger en jou als CAREGiver graag 5 tips hoe je de Pasen, samen met de senior, extra bijzonder kunt maken. Met de juiste benadering kunnen we samen onvergetelijke momenten creëren. 

1. Haal de Pasen in huis

Zeker bij dementie kunnen vaste elementen van een feestdag herinneringen oproepen. Als mantelzorger of CAREGiver kun je hierop inspelen. Trek de paaseieren uit de kast, haal tulpen in huis of neem pluche lammetjes of kuikentjes mee. Door samen te kletsen over deze vaste traditionele momenten kunnen herinneringen van vroeger weer even tot leven komen. 

2. Onderneem Paasactiviteiten

Vanuit Home Instead leggen we de regie altijd bij de senior zelf. De CAREGiver is te gast en ondersteunt de senior op een manier hoe meneer of mevrouw dat zelf graag wenst. Overleg met de senior of hij/zij het leuk vindt om er samen even op uit te gaan. Zo kun je samen de tulpen gaan kopen en op tafel zetten. Haal paastakken in huis en versier deze samen. Misschien is het voor de senior lastig om de eitjes zelf in de takken te hangen. Bekijk wat er wel mogelijk is. Zo kan de senior bijvoorbeeld zelf kiezen welke eitjes er in de paastakken komen te hangen en waar en hangt de CAREGiver de eitjes op. Houd de senior meer van kokkerellen? Geef dan de vaste maaltijd een leuk Paastintje.

3. Muziek en zang

Muziek, zang en dementie. Een gouden combinatie. Muziek kan emoties en herinneringen oproepen. Denk bijvoorbeeld aan het nummer: Bim Bam Beieren of Palm Palmpasen of de traditionele zegen Urbi et Orbi die de Paus met kerst en Pasen (en andere bijzondere gelegenheden) vanaf het balkon uitspreekt.

4. Kom samen in beweging

Maak samen een wandeling in de buurt. Breng een bezoekje aan de kinderboerderij of schilder samen paaseieren. Door fysiek bezig te zijn wordt de mentale alertheid gestimuleerd. Gewrichtspijn kan afnemen en de spierkracht neemt toe. Door fysiek in beweging te blijven wordt ook het risico op valincidenten verkleind. 

5. Houd het simpel

Houd activiteiten en verhalen begrijpelijk voor de senior zonder de senior te over belasten. Probeer de informatie beknopt te houden en maak de uitleg zo eenvoudig mogelijk. De activiteit is altijd ondergeschikt aan de gemoedstoestand van de senior. Zo maken we samen het leven thuis prettiger en veiliger met als doel dat de senior zo lang mogelijk in de vertrouwde thuisomgeving kan blijven wonen.

Heb je zelf ook waardevolle tips? Deel ze in de reacties onder de Facebookpost in dit bericht. Samen gaan we voor een dementievriendelijke omgeving!