5 tips om samen kerst te vieren op afstand

Terug naar overzicht

Samen dineren, met elkaar cadeautjes uitpakken naast de kerstboom of met de hele familie een bordspel spelen. Nog niet zo lang geleden deden we dit zonder erover na te denken en nu zoeken we samen naar manieren om kerst op een andere manier vorm te geven. Vandaag delen we graag 5 tips die je kunnen helpen om samen te komen op afstand.


1. Bereid samen hetzelfde recept
Wat is er leuker dan om samen de voorpret van het diner voorbereiden te delen door hetzelfde gerecht te maken? Kies met elkaar een gerecht uit en deel tips en ervaringen hoe jij denkt dat je het gerecht nog lekkerder kunt maken! Zijn jullie niet allemaal even handig in de keuken of is niet iedereen in staat om een ingewikkeld recept te maken? Houd het dan simpel, ook een soep met een scheutje room kan al heel feestelijk zijn! Maak je je zorgen of het voor iedereen in de familie haalbaar is om een onbekend recept op tafel zetten, bijvoorbeeld voor een familielid op leeftijd? Draai de rollen om en laat juist degene op leeftijd kiezen wat jullie los van elkaar gaan maken!

2. Breng een gerecht op veilige afstand
Houd jij van koken maar de ander(en) niet? Breng jouw specialiteit op veilige afstand langs. Kies voor een gerecht dat makkelijk op te warmen is en spreek bijvoorbeeld af dat je het aan de deur ophangt of zet het voor de deur neer, bel aan en zet een aantal stappen naar achteren.

3. Online kerstdiner
Zijn jullie klaar met koken? Hoe leuk is het dan om het gerecht met elkaar op te eten?! Offline is dit misschien lastig dit jaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om elkaar online te ontmoeten! Via Skype, Zoom of Facetime kun je relatief eenvoudig met elkaar videobellen.

Videobellen kan de eerste keer, met name voor senioren, wat lastig zijn maar met de juiste techniek moet het lukken! Ken je bijvoorbeeld al MemoryLane? MemoryLane is een zorgscherm op basis van touchscreen dat door senioren kan worden bediend zonder enige technische kennis! Op deze manier kunnen jullie samen heel eenvoudig videobellen en foto’s versturen.

4. Samen spelletjes spelen op afstand
Spelen jullie traditiegetrouw spelletjes met elkaar tijdens de kerstdagen? Dat kan nog steeds! Talloze spellen zoals Rummikub, Scrabble of Ganzenbord kun je ook online of via een app met elkaar spelen. Spreek van tevoren af welk spel jullie voorkeur heeft zodat jullie dit op tijd kunnen installeren of klaarzetten. Mooi bijkomend voordeel: valsspelen wordt nu een stuk lastiger!

5. Samen jullie favoriete films en programma’s kijken
Na het eten lekker op de bank met een film of een leuk familieprogramma? Veel families sluiten er graag de kerstdag mee af. De Nederlandse Publiek Omroep heeft ‘NPO samen’ gelanceerd. Met ‘NPO samen’ bekijk je samen jullie favoriete programma’s terwijl je toch de 1,5 meter afstand kunt houden. Door het delen van een linkje kun je eenvoudig bij elkaar de digitale huiskamer binnenstappen! Benieuwd hoe het werkt? Lees er hier alles over!