Start van de zomervakantie: blijf naar elkaar omkijken

Terug naar overzicht

De zomer staat voor veel mensen in het teken van leuke dingen doen en op vakantie gaan. Voor veel senioren is dat anders. Het leven verandert voor hen in de zomer niet veel meer en sommige senioren voelen zich zelfs eenzamer in de zomermaanden. Inmiddels is de zomervakantie van start gegaan en daarom roepen wij iedereen op om ook tijdens deze maanden naar de senioren in je omgeving om te blijven kijken. Wij vertellen wat je kunt doen.

Kleine gebaren

We kunnen allemaal een steentje bijdragen in het voorkomen van eenzaamheid onder senioren. Denk niet alleen aan je eigen ouders, grootouders of vrienden, maar ook aan die ene buurman of buurvrouw die alleen woont. Met kleine gebaren kun je voor hen veel betekenen én ervoor zorgen dat zij regelmatig iemand zien. Stel eens voor om samen een kopje koffie te drinken, bij lekker weer buiten op een bankje. Of vraag of je iets kunt betekenen door boodschappen te doen of een bezoek te brengen aan de apotheek.

Senioren bij jou in de buurt

Voor welke senioren in je eigen buurt kun je iets betekenen? Ontdek welke buurtverenigingen er zijn in jouw woonplaats en informeer hier eens naar welke initiatieven zij ondernemen. Of stel zelf voor om bijvoorbeeld een wandeling met en voor senioren te organiseren of een maandelijks gezamenlijk koffiemoment. Woon je in een appartementencomplex? Hang een briefje op in de lift en bied aan om eens op bezoek te komen.

Bel of stuur een kaartje

Ga je op vakantie en wil je vinger aan de pols houden bij een senior die thuisblijft? Of gewoon laten weten dat je aan iemand denkt? Spreek af om te bellen op een vast tijdstip. Dit geeft houvast en een moment om naar uit te kijken. Dat hoeft echt niet dagelijks, maar af en toe iets van je laten horen ervaren veel senioren die in de zomer weinig mensen zien of spreken, als prettig. Dit kan natuurlijk ook door het sturen van WhatsApp-berichten.

Vergeet voor vertrek niet om adressen van senioren in je omgeving te noteren. Stuur hen een handgeschreven kaartje vanaf je vakantieadres. Een klein gebaar waarmee je een ander een groot plezier doet. Heb je geen senioren in je eigen omgeving maar wil je toch een kaartje sturen aan iemand die zich eenzaam voelt? Neem eens een kijkje op de website van omapost.

Tijdelijke ondersteuning door Home Instead Thuisservice

Heb je behoefte aan tijdelijke ondersteuning voor jezelf of een senior in je omgeving? Bij Home Instead is het mogelijk om tijdelijke ondersteuning aan te vragen. Zo kun jij met minder zorgen op vakantie gaan terwijl onze CAREGivers ervoor zorgen dat de senior die thuisblijft de juiste ondersteuning krijgt. Samen voorkomen we eenzaamheid in de vakantieperiode. Lees hier meer over onze dienstverlening.