Stemmingswisselingen

Terug naar overzicht

“Mijn moeder heeft dementie en woont sinds 2 jaar in bij mij, mijn man en onze twee kleine kinderen. Zij heeft het over het algemeen prima naar haar zin, dan is zij kalm en tevreden en ook een leuke oma. Maar als we haar probeerden te helpen bij het uitzoeken van haar kleding en het aankleden kon ze opeens heel erg geïrriteerd doen. Ik heb jullie hulp niet nodig, zei ze dan, ik doe dit al heel m’n leven en kan het prima zelf!

Als we probeerden haar andere kleren te laten dragen omdat ze die soms al meerdere dagen aanhad, veranderde haar stemming en werd ze boos omdat ze zich realiseerde dat ze vergeetachtig was en het niet meer goed wist. We hebben toen bedacht dat we van haar lievelingskleren gewoon meerdere setjes moesten hebben die we dan gewoon konden wisselen zonder dat ze er erg in had. Dit scheelt ons een heleboel irritatie en geeft haar het goede gevoel dat ze het nog steeds zelf kan”

Het leven als Mantelzorger van iemand met dementie is soms een proeve van geduld en toewijding, van liefde en vergeving, van een lach en een traan.