Tips om het kerstfeest bij dementie nog waardevoller te maken

Terug naar overzicht

Wil je als CAREGiver of mantelzorger de senior met dementie het magische gevoel van kerst laten ervaren? Als partner van Alzheimer Nederland delen we graag een aantal tips. Want er is zoveel wel mogelijk bij dementie. Zeker als het gaat om traditionele momenten zoals de kerstdagen. Klik hieronder door naar de website! 

Laat de regie bij de senior

Dementie kan zorgen voor uitdagingen. Probeer deze uitdagingen altijd bespreekbaar te maken. Met de familie maar zeker ook met de senior zelf. Is communiceren over het aanbrengen van structuur lastig? Probeer dan keuzes aan te bieden: “Mam, vanmiddag gaan we een blokje om. Wil je graag mee of blijf je liever even thuis om te rusten?”  

Wees open over dementie

Iedereen wordt direct of indirect getroffen door dementie. Om de omgeving dementie vriendelijker te maken is het belangrijk om bij de eigen omgeving te beginnen. Het erkennen van dementie en het uitleggen wat dementie is kan heel waardevol zijn. Voor familieleden die bijvoorbeeld verder van de senior af staan maar ook voor de kinderen. Voor een klein kind is het waarschijnlijk voldoende om te vertellen dat oma anders doet door een ziekte in haar hoofd en dat ze hier niks aan kan doen. Door uit te leggen wat er aan de hand is zal het begrip ook toenemen. 

Muziek

De kracht van muziek is eindeloos. Ervaar deze kracht door samen kerstliedjes te luisteren of mee te zingen. Probeer je in de senior te verplaatsen? Wat vindt hij of zij mooi? Hoe kunnen we samen even terug in de tijd gaan? Weet je het niet precies? Probeer eens de nummers van Frank Sinatra, Dean Martin, Elvis Presley of Bing Crosby. Het kan de brein prikkelen en herinneringen naar boven halen.  

Kleinere porties

Mensen met dementie hebben soms moeite met eten. Het eten gaat langzamer, de senior heeft minder trek of er wordt meer geknoeid dan voorheen. Dit kan de senior onzeker maken. Probeer de focus daarom niet op het eten zelf te leggen. Het gaat om het samenzijn. Maak de porties wat kleiner, schep iets minder op en zorg dat er gezellige kerstservetten op tafel liggen. 

Geef ruimte voor middagrust

Voor senioren kan het fijn zijn om ’s middags even te rusten. Geef iemand de mogelijkheid om zich even terug te trekken.

Vergeet niet te genieten

Misschien wel het allerbelangrijkste: geniet van het samenzijn! 


Heb je zelf ook tips? Deel ze in de comments onder deze Facebookpost. We zijn benieuwd hoe jullie de feestdagen laten sprankelen!