Tips om goed om te gaan met extreme hitte

Terug naar overzicht

Extreme hitte. Hoe aantrekkelijk het zomerzonnetje ook is voor veel senioren kan het lastig zijn om het hoofd op deze dagen koel te houden, terwijl dat juist zo belangrijk is om bijvoorbeeld uitdroging te voorkomen. Vanuit Home Instead Thuisservice delen we daarom graag een aantal tips die je als mantelzorger, CAREGiver of als familielid direct kunt toepassen.

Het binnenkrijgen van voldoende vocht is nog belangrijker

Op warme dagen hebben senioren een afname van de hoeveelheid water in hun lichaam, het binnenkrijgen van voldoende vocht is daarom nog belangrijker. Daarbij hebben senioren vaak een minder dorstgevoel waardoor drinken soms vergeten wordt. De nieren werken minder goed. Vocht en zout worden hierdoor minder goed vastgehouden. Kortom; de behoefte naar voldoende vocht is zeker bij senioren erg groot. Volgens de Nederlandse Voedingsraad is voor senioren minimaal 1.700 milliliter vocht per dag noodzakelijk. Probeer om zoveel mogelijk water aan te bieden op verschillende momenten van de dag. Kleine hoeveelheden worden makkelijker opgenomen dan een paar keer een grote hoeveelheid. Sommige senioren vinden het lastig om voldoende water te drinken. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor alternatieven zoals; tomatensap, bouillon of yoghurt. 

Geen of minder inspanning tussen 12:00 en 16:00

Zeker voor senioren is het extra belangrijk om bij extreme hitte het hoofd niet alleen koel maar ook rustig te houden. Probeer noodzakelijke activiteiten daarom in de vroege ochtend of in de avond te plannen.

Kies voor natuurlijke materialen

Het klinkt misschien simpel, maar het dragen van de juiste kleding op warme dagen kan een wereld van verschil maken. Het gaat hierbij niet alleen om wat het kledingstuk is, ook het materiaal waarvan het gemaakt is speelt een grote rol. Wist je bijvoorbeeld dat natuurlijke materialen zoals katoen en linnen hoge isolerende eigenschappen hebben? Een dunne lange katoenen broek is bijvoorbeeld veel comfortabeler dan een kortere synthetische broek. 

Zorg voor continue verkoeling

Het bieden van continue verkoeling kan eenvoudiger zijn dan je denkt. Maak gebruik van een ventilator, maak het gezicht, de hals en de polsen van de senior nat met een koud washandje of maak een voetenbadje voor extra verkoeling. 

Zorg voor het juiste bedlinnen

Ook ‘s avonds en ‘s nachts kan de warmte soms lastig uit het huis trekken. Overweeg een zomerdekbed dat beter isoleert. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld ook struikelgevaar van dekbedden die naast het bed liggen vanwege de warmte. Je kunt er ook voor kiezen om voor beddengoed te kiezen van een natuurlijk materiaal zoals katoen, dat werkt ademend. ’s Nachts kun je de ramen openzetten, maar houd wel in de gaten dat het niet te veel tocht.

Houd voldoende contact, ook tijdens de vakantieperiode

Zorg dat er voldoende contact is wanneer je er niet bent zodat je extra alert kunt zijn. Let op symptomen van uitdroging zoals; traagheid, sufheid, verwardheid of afwijkingen in de spraak. 

En... minstens zo belangrijk: vergeet jezelf niet.

Meer tips? Zodra de temperatuur 4 dagen op rij boven de 27 graden is, treedt in Nederland het Nationaal Hitteplan in werking. Daarmee roept het RIVM op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen zoals bijvoorbeeld thuiswonende senioren. Lees hier verder.