Nationale Tulpendag

Terug naar overzicht

Wist je dat… het vandaag Nationale Tulpendag is?! De tulp die onlosmakelijk verbonden is met het logo van Home Instead Thuisservice. We vieren vandaag de start van het tulpenseizoen. Deze voorjaarsbloeier straalt niet alleen kracht en energie uit. De tulp wordt gezien als iets typisch Nederlands maar is dat wel terecht? Benieuwd naar de rijke geschiedenis van de meest beroemde bloembol? We vertellen het je graag…

De tulp is onlosmakelijk verbonden met Nederland. Onze koude winters maken dat het Nederlandse klimaat zich uitstekend leent voor het broeien en telen van tulpen. Toch komt deze Nederlandse klassieker niet uit ons eigen kikkerlandje.

De oorsprong van de meest beroemde bloembol

Oorspronkelijk komt de tulp uit Azië. Van nature komt de tulp ook voor in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De koude winter zorgt voor een optimale groei van de bloembol. Eenmaal in Turkije krijgt de tulp de naam zoals we die nu kennen afgeleid van de Latijnse naam voor tulband, Tulipa.

Tulpen waren ongelooflijk duur. Niet voor niets stonden de paleistuinen vol met tulpen van derijke sultan Süleyman. Een teken van luxe en overvloed.

De tulp in Nederland

Sultan Süleymangaf regelmatig tulpenbollen cadeau en via, via, kwamen deze terecht bij de Vlaming Carolus Clusius, die de kruidentuin van de Oostenrijkse keizer beheerde. De Vlaming werd professor aan de universiteit van Leiden en deed daar, in de kruidentuin van de Universiteit, allerlei proeven met zijn bloembollen. Na enige tijd werden de bloembollen gestolen! Dit was het begin van de bollenhandel in Nederland.

Het is nu bijna niet voor te stellen… De vraag naar de tulp steeg zo hard dat in januari 1637 een tulpenbol evenveel kostte als een grachtenpand in Amsterdam! Mensen betaalden vooruit, op het moment van planten, en werden doorverkocht voor nog grotere geldbedragen. Het was achteraf gezien de eerste economische zeepbel uit de geschiedenis!

De crash van de tulpenmarkt

Al snel bleek dat men de tulpen helemaal niet kon betalen.De prijzen stortten ineen en ondanks dat de tulp populair bleef daalden de prijzen enorm en transformeerde de sector naar economisch gezond.

“Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam”.

De Nederlandse export van zowel tulpen als tulpenbollen verwierf wereldwijd naam en faam door de bijzondere kwalitatieve tulpen. Niet voor niets zingt Herman Emmink “Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam”. Het is ons op één na grootste exportproduct!

Vers bosje tulpen

Wil jij iemand in jouw omgeving echt in het zonnetje zetten verras hem of haar met een vers bosje tulpen. Benieuwd hoe je het langst kunt genieten van de tulp of wil je meer informatie over het start van het tulpenseizoen? Klik hier door naar de website van Tulpentijd.

Wat zijn jouw herinneringen aan de tulp?

Minstens net zo waardevol als een bosje bloemen is een goed gesprek. Misschien heb je zelf bijzondere herinneringen aan de tulp? Of heb je iemand in de familie die de hongerwinter heeft meegemaakt aan het eind van de Tweede Wereldoorlog? Wist je dat het juist voor senioren met dementie heel waardevol kan zijn om herinneringen uit de vroege jeugd op te halen? Het bewust ophalen van herinneringen kan helpen om een gesprek op gang te brengen.