Een tegen eenzaamheid

Terug naar overzicht

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam en één op de drie Nederlanders voelt zich matig eenzaam. Dat moet en kan ook anders! Een klein gebaar kan al een groot verschil maken, juist nu wanneer alles anders gaat dan normaal. Activiteiten kunnen vaak niet doorgaan en sociale contacten worden beperkt. Ook nu kun je nog steeds een verschil maken! We delen 3 tips.

1. Verplaats offline naar online!
Juist nu is het belangrijk om elkaar niet uit het oog te verliezen. Is fysiek afspreken lastig? Spreek online af! Videobellen kan de eerste keer, met name voor senioren, wat lastig zijn maar met de juiste techniek moet het lukken! Ken je bijvoorbeeld al MemoryLane? MemoryLane is een zorgscherm op basis van touchscreen dat door senioren kan worden bediend zonder enige technische kennis! Op deze manier kunnen jullie samen heel eenvoudig videobellen en foto’s versturen.

2. Maak een mooie herfstwandeling
Misschien is je buurman of buurvrouw veel alleen? Juist voor alleenstaanden kan deze periode erg stil en alleen aanvoelen. Hoe fijn is het om dan door een buurtbewoner uitgenodigd te worden voor een herfstwandeling? Ga samen naar het bos, voel hoe de herfstbladeren onder je voeten kraken, verzamel kastanjes en eikeltjes of ga opzoek naar de mooiste paddenstoelen!

3. Wees creatief en help samen de vogels!
Juist in een periode van grote veranderingen kan de eenzaamheid toeslaan zoals na een scheiding of een overlijden. Ken jij iemand in je omgeving die onlangs of juist wat langer geleden iemand is verloren? Nodig hem of haar eens uit om samen iets te ondernemen! Afhankelijk van de maatregelen kun je samen besluiten wat verantwoord is. Misschien denk je er niet direct aan maar hoe leuk is het om bijvoorbeeld samen een vogelvoerhuisje te maken? Samen aan één huisje werken is wellicht wat lastig maar los van elkaar op voldoende afstand kan wel! Een leuke bijkomstigheid is dat je het huisje in je tuin of op het balkon kunt hangen en de vogeltjes kunt bekijken!

Lokale initiatieven

Wist je dat mensen en organisaties zich op allerlei manieren inzetten om eenzaamheid te doorbreken? Ben je benieuwd naar de initiatieven bij jou in de buurt? Bekijk ze hier op de website van Één tegen eenzaamheid!.

Zo kun jij eenzaamheid herkennen

Hoe eerder eenzaamheid wordt herkend hoe sneller je iets voor iemand kunt betekenen. Eerder deelden we tips om eenzaamheid te herkennen. Klik hier door naar deze blog om de tips te lezen.

Door met elkaar de voornemens om te zetten in daden maken we samen een groot verschil.

Een tegen eenzaamheid.