Vijf manieren om weerstand tegen hulp en ondersteuning te overwinnen

Terug naar overzicht

Veel senioren vinden het moeilijk om hulp te vragen, zij zijn bang om een last te worden of hun onafhankelijkheid te verliezen. De realiteit is echter, dat ouder worden betekent dat de bezorgdheid en stress bij familieleden toeneemt omdat zij zich zorgen maken over de gezondheid en veiligheid van hun vader of moeder. Juist door het feit dat de kinderen aan de zijlijn staan maakt het voor hen moeilijk. De volgende tips kunnen helpen om met deze situatie om te gaan:

  1. Begrijp de weerstand. Vraag je ouder of dierbare waarom hij of zij het toch zo moeilijk vindt om hulp te accepteren. Vaak beseffen ouderen niet dat ze elke vorm van hulp en ondersteuning weerstaan.
  2. Licht je doelen toe. Herinner de persoon eraan dat jullie beide hetzelfde willen. Leg uit dat een beetje extra hulp kan helpen om zich zekerder te voelen.
  3. Roep hulp van buitenaf in. Als een relatie met een oudere verslechterd, vraag dan tijdig om hulp van een professional. Een professional kan een waardevolle bijdrage leveren om het zelf ook langer vol te blijven houden.
  4. Leg uit dat ze hierdoor langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Wanneer je je zorgen maakt of er zijn problemen, leg deze situatie voor om je bezorgdheid te uiten. In dergelijke situaties kan het raadzaam zijn om de huisarts te bezoeken en de situatie voor te leggen.
  5. Respecteer de beslissing. Soms ben je het niet eens met de beslissing van je vader of moeder en dat is goed. Zolang het beoordelingsvermogen van uw dierbare familielid adequaat is, dien je, hoe moeilijk dat ook is, respect te hebben voor zijn of haar keuzes.