Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag

Terug naar overzicht

 

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Een bijzondere dag ter bevordering van de wereldwijde aandacht voor dementie. En dat is hard nodig! Het aantal mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar naar een half miljoen in Nederland. Dementie kent geen grenzen, het overkomt mensen in alle delen van de wereld. Dat laat ook de foto expositie “Love, Loss & Laughter” van Cathy Greenblat zien.

Volgens Cathy Greenblat kent de goede ondersteuning van mensen die leven met dementie ook geen grenzen. Cathy, die zich na haar pensionering als hoogleraar sociologie ontwikkelde tot fotograaf, heeft de fototentoonstelling “Love, Loss and Laughter” ontwikkeld. Meer bewustwording en begrip voor mensen met dementie is hard nodig. 

Als specialist op het gebied van dementie en als partner van Alzheimer Nederland ondersteunt Home Instead Thuisservice dit initiatief dan ook graag.

Love, Loss and Laughter

Het is een gezegde in vele talen: een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dit is het geval met de fototentoonstelling "Love, Loss and Laughter". Deze tentoonstelling heeft bijgedragen aan een beter begrip van mensen die leven met dementie. Het belangrijkste doel van de tentoonstelling is het veranderen van de stereotiepe kijk op mensen met dementie. Ja, er is achteruitgang in het cognitieve functioneren, maar mensen hebben een leven en zijn een persoon met gevoelens die behoefte hebben aan liefde en zorg. Als ze daar genoeg van krijgen, kunnen ze hun leven in waardigheid en met een lach voortzetten. 

Dit jaar was in april een mooie expositie georganiseerd door Stichting Mantelzorg en Dementie en was Fred Cohen, voorzitter van regionale afdeling Amsterdam, gevraagd de opening van deze fototentoonstelling te verzorgen. Deze 12 foto’s zijn een klein deel van haar expositie die de regionale afdeling Amsterdam rond Wereld Alzheimer Dag laat zien.

Wereld Alzheimer Dag

Speciaal voor Wereld Alzheimer Dag is een selectie van de foto’s in het Westerpark in Amsterdam te zien t/m 27 september 2021. In Nieuw-West is de tentoonstelling te zien van 28 september t/m 5 oktober. De tentoonstelling is georganiseerd in combinatie met de masterclass en dialoog: Amsterdam heeft diversiteit hoog in het vaandel! Leven met dementie in de stad.

Ook in Zeist kun je terecht voor deze bijzondere expositie tijdens de fototentoonstelling ‘Dementie anders bekeken’ van 15 september tot 14 oktober 2021. Deze tentoonstelling is een samenwerkingsverband gestart tussen de organisaties Alzheimer Nederland afdeling Zeist, Samen voor Zeist, het KunstenHuis en de Stichting Global Charity Support Foundation.

De komende week delen we vanuit Home Instead ook online enkele beelden uit deze tentoonstelling met je. Dementie kan ons allemaal treffen maar met creativiteit, begrip en geduld kunnen we met elkaar nog veel bereiken. Samen maken we het verschil!