3 technieken die je als mantelzorger kunnen helpen

Terug naar overzicht

Vanuit Home Instead Thuisservice weten we hoe complex zorgen voor een partner, familielid of naasten kan zijn en daarom willen we graag de mantelzorger een hart onder de riem steken. We geven je graag praktisch advies gebaseerd op twee decennia aan ervaring in het werken met en het ondersteunen van mensen met dementie.

Vandaag lichten we graag 3 verschillende technieken uit ons boek: ‘Mantelzorg geloof in eigen kunnen’ uit. Er is namelijk zoveel mogelijk om het leven thuis ook bij dementie met de juiste technieken prettiger te maken, zowel voor de senior als voor de mantelzorger.

1. AFLEIDEN

Afleiden betekent ‘van richting veranderen’. De bedoeling is dat het onderwerp of de gemoedstoestand van negatief in positief wordt veranderd en zo een positiever en veiliger resultaat wordt bereikt.

Als je familielid bijvoorbeeld steeds opnieuw hetzelfde vraagt of zegt, zoals “Hoe laat is het?” of “Ik wil naar huis”, kun je van de persoonlijke informatie gebruikmaken en het gesprek leiden naar een favoriet onderwerp of favoriete bezigheid. Deze techniek is in veel situaties heel doeltreffend.

2. VERONTSCHULDIGEN EN DE SCHULD OP U NEMEN 

Door je te verontschuldigen of de schuld op je te nemen, trek je de aandacht van de persoon met dementie naar jezelf toe. De persoon wordt rustiger als hij of zij denkt dat de situatie niet zijn of haar schuld is. Ook al is het niet jouw fout, een verontschuldiging lost soms het probleem op en kan ervoor zorgen dat je de situatie weer onder controle krijgt en naar een positievere situatie kunt overgaan. Het is vaak het beste om gewoon te zeggen: “Sorry dat ik je verkeerd heb begrepen.”

3. DE PERSOON VERPLAATSEN OF DE OMGEVING AANPASSEN

Personen met dementie raken soms geagiteerd of verward of focussen zich te zeer op iets in hun omgeving. Ze raken bijvoorbeeld verward, omdat er te veel kleding in de kast hangt of ze willen gevaarlijk gereedschap in de garage gebruiken, simpelweg omdat het in het zicht ligt. Leg afleidende, verwarrende of mogelijk gevaarlijke dingen weg en maak de omgeving zo rustig mogelijk.

Wellicht is het nodig om diverse benaderingen uit te proberen en deze technieken meerdere keren te gebruiken. Als je een techniek probeert en geen succes hebt, probeer het dan enkele minuten later met een andere aanpak. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je steeds meer vertrouwen krijgt in jouw eigen kunnen, zodat je met succes en voldoening jouw taak als mantelzorger kunt blijven uitvoeren.

Benieuwd welke technieken je als mantelzorger nog meer kunt toepassen om bepaalde situaties voor beiden prettiger te laten verlopen? We delen binnenkort meer tips!