Zorg goed voor jezelf, zodat je kunt blijven helpen
“Ik probeer moeder te helpen. Ik denk dat ik dit goed doe en wil iemand anders hier niet mee lastigvallen, maar ik zou toch soms wat hulp kunnen gebruiken …”
Zorg voor elkaar is een verantwoordelijkheid van het gezin. Maar vaak, als er geen echtgenoot meer is of men is niet in staat om te helpen, komt de primaire verzorging – voor één of beide ouders – op de schouders van slechts één familielid te liggen (meestal de oudste, volwassen dochter of het volwassen kind dat dichterbij woont). Het aantal mensen in Nederland dat mantelzorg biedt is enorm. Eén op de zes zelfstandig wonende Nederlanders van 18 jaar en ouder ontvangt hulp van een mantelzorger. In 2014 gaven meer dan 1,2 miljoen volwassenen mantelzorg. Dit komt neer op iets meer dan 10% van de totale volwassen Nederlandse bevolking. (SCP 2014).
Volgens een onderzoek dat door Home Instead werd uitgevoerd, doen veel mantelzorgers (72%) dit zonder hulp van buitenaf. Ruim 30% zegt echter dat zij meer hulp bij de zorg voor hun familielid kunnen gebruiken en één op de vier neemt het andere familieleden kwalijk dat zij niet helpen.
Als je zelf iemand verzorgt is het belangrijk om een burn-out te vermijden. Je moet zorgen voor je eigen gezondheid en welbevinden, anders kun je niet goed voor iemand anders zorgen. Eén van de beste manieren om te voorkomen dat je teveel stress krijgt, is de hulp van andere familieleden of vrienden in te roepen. Doe dit dan ook zonder dat je je hier schuldig over voelt.
Sommige situaties zijn moeilijker dan andere. Maar met behulp van anderen kan het leven van je dierbare makkelijk worden gemaakt en je eigen stress worden verlicht.
Zoek een vestiging in de buurt
Bedoelde U:
- {{ option.city }}, {{ option.municipality }} {{ option.zipcode }}
We hebben helaas nog geen vestiging die actief is in dit gebied.
Bekijk alle vestigingen